CCRally ZF Factory Tour

Georganiseerd door CCRally Events

CCrally Events is al jaren bekend om zijn diversiteit in het organiseren van diverse auto tourritten in binnen- en buitenland. Ditmaal hebben we een bezoek geregeld bij een interessant bedrijf. We krijgen een exclusieve rondleiding door de ZF fabriek in Nederland! Bent u erbij op zaterdag 23 oktober? Aanmelden kan onderaan de pagina! Let op: we hebben, maar plek voor 50 personen!

De letters ZF staan voor Zahnradfabrik Friedrichshafen. Het bedrijf werd opgericht in 1915 onder de naam Zahnradfabrik GmbH voor de productie van tandwielen en tandwielkasten. Zeppelin GmbH zocht betere tandwielkasten voor de luchtschepen en besloot de productie hiervan zelf in de hand te nemen. Zakenpartner was Max Maag, een Zwitserse ingenieur die een nieuwe techniek had ontwikkeld, van de Max Maag Zahnräderfabrik. De combinatie leidde tot een succesvolle productie van versnellingsbakken voor vliegtuigen, machines en vrachtwagens.

ZF produceert onder meer onderdelen voor de auto-industrie, logistiek en andere industriële vervoermiddelen. Veel autobussen zijn uitgerust met een automatische transmissie van ZF. Voorbeelden in Nederland zijn de standaard streekbus en Den Oudsten Alliance. Ook de MAN Lion’s City is veelal voorzien van een ZF-bak. Maar ook versnellingsbakken in auto’s en andere voertuigen en cardanassen bij veel voertuigen zijn van ZF.

De afgelopen vijftien jaar kweekten nieuwe auto’s in snel tempo extra versnellingen. Dat was onvermijdelijk. Enerzijds werd er almaar strenger op uitstoot toegekeken. Daardoor werd het belangrijker dan tevoren om de motor ten allen tijde aan een gunstig, efficiënt toerental te laten opereren. Tegelijk maakte technische ontwikkeling het mogelijk om almaar grotere overbrengingsverhoudingen te hanteren. Vooral de algemene toepassing van turbotechnologie bracht een doorbraak. Door het hogere koppel, konden almaar meer auto’s een overdrive aan. Met een overbrengingsverhouding van meer dan 1:1, waarbij de wielen meer dan één volledige omwenteling afleggen per krukasrotatie. Was de overdrive in de jaren tachtig nog een uitzondering, dan is het nu verre van ongebruikelijk dat een nieuwe auto niet één, maar soms zelfs twee overdrive-verhoudingen heeft.

Veertig jaar geleden was een handgeschakelde vijfbak vaak nog een optie. Maar niet eens twintig jaar geleden begon de zesbak al gemeengoed te worden. Inmiddels hebben heel wat auto’s meer versnellingen. Porsche heeft een handbak met zeven verzetten. Bij automatische transmissies is een arsenaal van 8 overbrengingsverhoudingen al lang geen uitzondering meer. Er zijn er zelfs met tien.

Het is niet onlogisch – de automaat werd populairder naarmate er meer versnellingen aan te pas kwamen. Zes wordt immers zowat aanzien als de limiet, wil je zelf schakelen. De technologie onderging dan ook een heuse revolutie de jongste vijftien jaar. In 2002 was de BMW 7-Serie de eerste met een zestrapsautomaat. In 2003 lanceerde Volkswagen de automaat met dubbele koppeling. Het was de Golf R32 die de spits afbeet. Die maakte van bliksemsnelle acceleratietijden, efficiëntie (minder transmissieverlies) en een schier onvoelbare schakelovergang de norm. Het duurde even eer de fabrikanten van conventionele transmissies daar een antwoord op hadden.

Details over de rally
Datum: zaterdag 23 oktober
9.30 uur – Ontvangst
10.00 uur – Start van de rondleiding
12.00 uur – Einde rondleiding bij ZF
We rijden daarna na het restaurant voor de uitgebreide lunch.

Wat krijgt u bij deze tour:

  • Ontvangst met gebak en drankjes
  • Lunch op een prachtige locatie
  • Rondleiding door de ZF fabriek
  • Rally raam sticker
  • Route printversie en digitaal bestand
  • Goodie bag
  • Afsluiting met drinks en bites

Meerijden met deze super CCrally Factory Tour betekent een dag die compleet verzorgd is. Er wordt door een foto- en videograaf een aftermovie geproduceerd welke via social media wordt gedeeld. Deze Factory Tour wilt u niet missen en nog lang herinneren! Tijdens de route worden snelwegen zoveel mogelijk vermeden. Het navigeren gaat o.a. aan de hand van een digitaal GPX bestand en of de route op papier.

Let op: Er is een max van 50 personen. Kosten bedragen slechts 65,- per persoon.

Aanmelden voor deze drive

Wilt u deelnemen aan deze rally? De betaling loopt via een simpel Tikkie. Stuur een WhatsApp bericht naar: 06-46302699 (klik erop) en u ontvangt zo snel mogelijk een Tikkie van €65 van ons.

Na het ontvangst van de betaling ontvangt u de informatie over de drive en zien wij u graag bij de startlocatie!